Yönetim Üzerine Notlar : Etkili Bir Ekip ve Ekipte Liderlik
Ekip, yeni bir girişim veya bir start-up için en önemli kaynaklardan biridir.
Bilişim ile birlikte Yönetim konusu ana ilgi alanlarımdan biri ve yönetim hakkında araştırma yaparken aldığım notları ya da deneyimlediklerimi “Yönetim Üzerine Notlar” adı altında Medium’da paylaşacağım. Bu yazıda ise bir start-up (veya benzeri türde bir topluluk) için çok kritik öneme sahip olan “Etkili Bir Ekip” ve “Ekipte Liderlik” konularına kısaca değineceğim.
“Great things in business are never done by one person. They’re done by a team of people.”
-Steve Jobs
Bazı insanlar tanıştıkları andan itibaren gayet iyi anlaşıp, birbirlerinden hoşlanıp bir ekip dahilinde toplanabilirler. Bazı insanlar ise aralarındaki çatışmaya engel olmak için, ilişkilerin yolunda yürütülmesi için bile uzun bir süre mücadele verebilir.
Birbirleriyle iyi ilişkiler yürüten bir ekip olmak biraz da şansa bağlıdır. Bunu Stephen Soundering şöyle açıklıyor:
Nasıl birden fazla kimyasalı karıştırdığınızda, karıştırdığınız maddelere ve miktarlara bağlı olarak farklı sonuçlar doğuyorsa, kişilikleri ve çalışma şekillerini bir araya getirmek de farklı etkilere yol açar. Aslında grubun başarısı için çok kritik olarak addettiğimiz şey de grup üyeleri arasındaki “kimya”dır. Yalnızca bir üyeyi değiştirmek bile, grubu, o değiştirilen üyenin rolünün ve sorumluluklarının ötesinde başkalaştıracaktır.
-Stephen Soundering — Yönetim 101
Etkili Bir Ekip
Belirli bir vizyon etrafında bir kaç insanı toplayıp bir çalışma grubu oluşturabilirsiniz. Bu süreçte bir yönetici olarak “Bu insanlar birbirleri ile iyi bir iletişim halinde mi?” , “ İçlerinde şirketin çıkarı için umursanmayacak çalışanlar var mı?” gibi soruları kendinize sorabilirsiniz ve sormalısınız da. Bu gibi sorular ekibin devamlılığı için önemlidir. Bazı soruların cevaplarını olası ekip arkadaşınız (veya çalışanınız) ile ilk tanıştığınızda gösterdiği intibada da bulabilirsiniz, ilerleyen zamanlarda da.
En iyi ekipler, birbirlerini tamamlayıcı kişiliklerle ve çalışma stillerine sahip bireylerden oluşanlardır. Bence, özellikle yeni başlayan bir girişimde, çalışan fazlalığına lüzum yoktur. Her alanda yeteri kadar çalışan olmalıdır. İlk zamanlar için esneklik de önemlidir. Örneğin Yönetim bölümünde çalışan birinin pazarlama konusunda da yetkinlikleri varsa en azından bir süre için, yeni başlayan start-up’ın devamlılığı için, birden fazla role bürünmelidir. Böyle bir ortamda, takım birlikte çalışan bireylerin birleşimi olmaktan çok, gerçekten bir bütün olarak varlık gösterir. her bireyin güçlü yanları diğer bireylerin zayıf yönlerini kamufle edecektir.
Elbette bir ekip birbirlerini tamamlayan bireylerden oluşmalıdır fakat bu bireylerin birbirleriyle iyi geçinmeleri çok önemlidir. Ancak bu sayede ekibin faaliyetlerine daha fazla katkıda bulunacaklardır.
Doğal olarak, ekip içindeki bireylerin birbirleriyle iyi geçinemedikleri zamanlar da olacaktır. Bir konuda birbirlerinden fikir olarak ayrılırlarsa, ayrıldıkları noktaya odaklanıp anlaşmaya varabilmeleri ekibin başarısı için çok önemlidir. Böyle ayrılıklar insan ilişkilerinin normal bir parçasıdır.
Ekipte Liderlik
Pazarlama örneğindeki gibi, Bir kişi eğer Yönetim bölümünde çalışıyor ve Pazarlama alanında da yetkinlikleri varsa, özellikle yeni başlayan bir start-up için, Pazarlama bölümde de rol alabilir. Belki bu birey, şirketleşmeye giden yolda Pazarlama işlerini yönetecek olası bir çalışan adayıdır.
Liderlikte ise, bazı takımlarda, bir birey kişiliğinden ötürü doğal şekilde liderlik konumuna gelebilir. Bazen de lideri yönetici belirler. Bazı ekiplerde ise ekip arkadaşları liderlik rollerini ve sorumluluklarını paylaşırlar. Paylaşılan liderlik, Ekibin kendisine; hedeflerine ve amaçlarına ve de üyelerinin kişilik ve çalışma tarzlarına bağlıdır.
Bir takımın lideri olmak için oldukça sabırlı, empati yapabilen vb. özelliklere sahip olmalısınız fakat bu özelliklerin içindeki en önemli şeylerden biri ise ekip arkadaşlarınızın ihtiyaç duyduğu kişi olmaktır. Arabulucu, Öğretmen, Mentor vb.
Ekibin başarısı için uygulayabileceğiniz 4 Liderlik stilini “Çok Boyutlu Liderlik ve 4 Liderlik Stili” adlı yazımdan okuyup, “en iyi liderlik stili” diye bir şeyin olmadığını da öğrenebilirsiniz.
—
İletişim için: https://www.linkedin.com/in/erdeniztunc/